Den finlandssvenska podcastlistan

De bästa finlandssvenska poddarna hittar du här.

85-95 podcast

Bakåtsträvarna Tage Rönnqvist och Jocke Levälampi har tillsammans skapat en podcast om brännheta actionfilmer gjorda mellan åren 1985-1995.

ambitionspodden

Ambitionspodden

Sandra och Julia, är två drivna företagare som kommer att prata om ambition, entreprenörskap, livsglädje och balans. Deras gemensamma nämnare är bland annat att de är uppväxta i Pedersöre men nu bosatta i Vasa, var de även lärt känna varandra.

Photo: Click by Nelly // Suit: Aukia Vaasa // Edit: Shya Entertainment

Action!

En podcast om hur du tar action i din karriär av Sandra Sundström.

Allt löser sig

Matilda och Carolina är två vänner vars vänskap växt fram genom deras gemensamma intresse, foto. Med sikte på en karriär i mediebranschen får vi följa med på deras resa.

Allt vi måste prata om

Den nerlagda podden ”Allt vi måste tala om” är den finlandssvenska podden där bloggaren Carola Ekman och fotografen Rebecka Hägert, tillika tvåbarnsmammor, lyfter ämnen som de tycker att alla borde prata mera om.


Anna & Isabel

Två finlandssvenskar som älskar sociala medier. En ocensurerad podcast, som fokuserar både på det goda men också det dåliga i livet. För allt är ju faktiskt inte guld som glimmar.

Antti & Hakki Podcast

Från barndomsvänner till soulmates och livskamrater.
Poddar för att det är skoj!

Besattheten talar

En podcast om personlig utveckling av David Björkström.

Bildade samtal

Bildningsalliansens podcast, nya avsnitt ofta om livslångt lärande, kunskap, lära för livet och lära av livet. På svenska eller engelska.

Det sociala rummet

”Det sociala rummet”- en podcast om aktuella fenomen, forskning, praktik och utvecklingsarbete inom det sociala området. FSKC:s och Mathilda Wrede-institutets personal lanserar en ny podcast-serie.

Det kommer att bli bra

En podcast av journalisten Jeanette Öhman och konsulten Marianne Norrgrann.

Den röda tråden

En pod om slumpmässig trivia sammanlänkat till en röd tråd av Kike Bertell och Mirka Kettunen.


Eftersnack

Smart snack – och en och annan banalitet – om veckan som gått med Magnus Londen och Jeanette Björkqvist plus sidekick.

Ekofasta podden

I den här poddserien får du exempel på hur vi tillsammans kan bygga en hållbar värld. I säsong 2 av ekofastapodden, som lanseras inför ekofastan 6.3-20.4.2019, behandlar vi hållbar klädkonsumtion.

Elevpodden

Podden för skolelever, med skolgångsbiträdet Camilla ”Cilla” Svenfelt och skolcoachen Roland ”Rolli” Snellman.
De pratar om skola, välmående och allt möjligt en skolelev kan behöva höra.

The Evolving Media Podcast

A podcast on how media is evolving for storytellers, creators and producers…

Fanny & Ila

En podd av en kostrådgivande retoriker och en finlandsvensk näringsterapeut om holistisk hälsa och hållbar livsstil.

Fantastisk Podd

Fantastisk Podd är en podcast som produceras av fantastikförfattare som bor och arbetar runt om i Sverige och Finland (Svenska Västkusten, Skåne, Stockholm och södra Finland). Avsnittens innehåll kretsar runt skrivande och fantasy, science fiction och skräck.

Faraway Finland

Faraway Finland – en podd om Europas bortglömda hörn.


Finland finns inte

Två journaliststuderande sätter på sig foliehattarna och diskuterar konspirationsteorier.

Alfred Backa Folktingets podd

Finlands nästmesta språk – Folktingets podd med Alfred Backa

Alfred Backa tar sig an problem och möjligheter i Svenskfinland. Tillsammans med experter funderar han på de mest kniviga frågorna kring finlandssvenskarna och det svenska i Finland.

Finlandssvenska krimpodden

Fem finländska kriminalfall.


Freja & Nadia

Varje avsnitt handlar om ett ord och de tusen tankar som det ordet väcker.

Futucast

En podd på finska och ibland engelska av William von der Pahlen och Isak Rautio.

Folk i Finland

Journalisten Henrik Thorson intervjuar olika finlandssvenskar.

Fotbollsfabriken Finland Podcast

Fotbollsfabriken: fotboll, fysisk träning, kost, sömn, mental träning, framgång & välmående. En podcast av Pese och Manq.

Förlaget

Förlagets podcast med intervjuer med författarna och illustratörerna.

Game of Thrones-podden

Vilda teorier, gråtkalas och drakpenisar. Ted Forsström, Anka Granroth och My Tengström från Yle X3M är tillbaka för att följa den sista säsongen av Game of Thrones. Nytt avsnitt varje tisdag.

Hemohes

”Världens mest exklusiva sportpodcast”.

Hissapodden

En finlandssvensk populärhistorisk podd. Tillsammans med oss får du djupdyka i skeenden och fenomen i Finlands historia.

Huvuden bland molnen

Normer, könsroller, psykisk ohälsa, studier och konspirationsteorier. Vi är två helt olika finlandssvenskar från Raseborg som studerar i Helsingfors & Åbo. Hoppas Du deltar i våra diskussioner varje fredag!

HYPAT med Jennifer & Julia

En podd om trender, livet och senaste nytt.

I Herrlogen

I Herrlogen – En podcast om livet på Wasa Teater och människorna som arbetar där. Med och av Jonas Bergqvist och Johan Aspelin.

I nöd och lust och Formel 1

Podcasten I nöd och lust och Formel 1 bjuder in till köksbordssamtal mellan ett äkta par. Det är paret Oskar Pöysti och Joppe Dikert som samtalar om vardagen, omvärlden och om Joppes försök att förstå Oskars Formel 1-intresse.

Imperfekt

Imperfekt är en dubbelpodd! I första delen möter My Tengström människor med de mest intressanta berättelserna som du bara kan tänka dig. Vi pratar om saker vi tänker mycket på men inte snackar om tillräckligt, och om hur absolut ingenting är perfekt.

Inte biologiska systrar

Inte biologiska systrar är en finlandssvensk podd med Josefine Stenvall och Jenni Haavisto, som tar upp livets viktiga ämnen med en glimt i ögat.

I säng med Ronja & Taika

I säng med Ronja & Taika är en öppen, ärlig och nästan obekvämt intim podd om relationer, identitet och konstnärskap. Musikern Ronja och illustratören/DJ:n Taika jämför sina erfarenheter samtidigt som de tillsammans planerar att krossa patriarkatet.


Kvanthopp

Populärvetenskap för nyfikna människor. En podd av redaktör Marcus Rosenlund.

Kex och kaffe Podcast

Johan och Ramses podcast där de diskuterar nyheter. Nya avsnitt kommer på fredagar klockan 14.00.

Kommuntorget

Torgpodden handlar om det kommunala i livet. I varje avsnitt intervjuar Kommuntorgets Dan Lolax en intressant gäst och speglar olika sidor av den kommunala verksamheten på svenska i Finland. Senaste tiden har Torgpodden behandlat bland annat sport i kommunerna, gratis preventivmedel och förstås det nya regeringsprogrammet.

Kuratorspodden

Välkommen in på kuratorns rum. Ta dig en kaffekopp och slå dig ner. Det här är en österbottnisk podcast om utbildning, arbete, välmående och livet.

Lineriet

En intervjupodcast där Lina Markkula träffar härliga framgångsrika finlandssvenskar och pratar livet.

Livshissen

Livshissen är en podcast där ni får följa Linda och Camilla, två åländska kvinnor i 40 års åldern.

LUCcast

LUCcast – Svenskfinlands eventuellt största spelpodcast, med värdarna Jan Karell och Jens Stenström. Utkommer … sporadiskt. Oftast snackar vi datorspel och allt som därtill hör, men ibland (och allt för sällan) så dyker vi ner i brädspelens värld.

Läsprat

Specialuppdraget vid Seinäjoki stadsbibliotek har börjat producera podcasten Läsprat! I podden diskuterar Lena Sågfors med flera allt möjligt kring barn och ungas läsande och läsfrämjande verksamheter. Vår målgrupp är bibliotekspersonal eller vem som helst som intresserar sig för dessa frågor.

Lägsta domstolen

Axel Brink, Simon Karlsson och Max Rantakangas tar en titt på samhällets problem och funderar vad det egentligen är fråga om! Vem säger vad och vad betyder det? Målet är att nå en dom om vad som är rätt eller fel, men det är inte alltid så lätt.

Magnus och Peppes podcast

Magnus Silfvenius Öhman och Jeanette Öhman ger dig Din Reality Check på feminism, journalistik, trender och världen du lever i – två gånger i veckan – direkt från Santa Monica, Los Angeles. Feat. Helsingfors & Stockholm

Maidenpodden

Bröderna Brink resonerar kring Iron Maiden och lär sig nya saker om bandet. Joel älskar Maiden medan Axel också öppet vänstrar med Synthmusik.

Mammaskaffepaus

Mammas kaffepaus är podden som vill vara ditt kaffesällskap mitt i vardagen. Vi pratar om allt som rör vår vardag men berör också andra ämnen som vi känner att är viktiga. Det är både stort och smått, högt och lågt och alltid med glimten i ögat.

Mark & Jonas

I Mark och Jonas podd delar Mark Levengood och Jonas Gardell med sig av stort och smått, roligt och allvarligt, aktuellt och hopplöst förlegat från sin värld och vardag.


Marthapodden

Finlands svenska Marthaförbunds podcast.

Mellarna raderna

Mellan raderna med Jihde och Öhman är en podcast om läsning och lyssning, om viktiga och oviktiga böcker – och de du önskar du hade läst.

Metoopodden

Metoopodden av Nordisk kulturkontakt, eninstitution under Nordiska ministerrådet och poddvärd av Madeleine Dunderlin

Mentalkanalen med Amy och Gutte

En podd där vi pratar om att livet strular ibland. Vi dyker in i hjärnans labyrinter och letar fram nycklar till ett bättre välmående. I en värld där psykisk ohälsa fortfarande är tabu riktar vi strålkastaren mot den, kartlägger vad den beror på och framförallt tipsar om hur den kan förebyggas. Podden görs av två mentaltränare; Amy Skogberg och Gutte Ahlroos.

Michelle & Sandra

Michelle och Sandras podcast.


Möterdiglädjen

En podd av Minna L på grundspråtzi.

Norrena & Frantz

Vad är det egentligen du ligger och grubblar på när du släckt lampan på kvällen? Antagligen på om du någonsin kommer att hitta den stora kärleken.  Hannah Norrena och Eva Frantz har en relationspodd.

Nyfikapodden

Nyfika

Inget är tabu och respekt är ledordet. Jacob Hjortman nyfikar med gäster. Följ också podden på Instagram: @nyfikapodden

Nyhetspodden

Nyhetspodden från Svenska Yle går på djupet med dagens största och viktigaste nyhet. Vi förklarar politiken, världen och allt det andra. Med Carin Göthelid och Johannes Tabermann.

PK-Liberalerna

Heidi Avellan och Sofia Nerbrand är PK-liberalerna. Med utkik i Malmö betraktar vi Skåne, Sverige och världen. På allvar, men inte utan trams.

poD&Den

Actual play Dungeons and Dragons-podcast på finlandssvenska-ish.

Podd om Afrika.

Podden om Afrika

En podd om Afrika av de finlandssvenska journalisterna Hanna Nordenswan och Liselott Lindström. Hör berättelserna som sällan når över nyhetströskeln i Europa.

proggispodden

Proggispodden

En socialdemokratisk podcast på svenska om och från Finland. Poddvärdar är Rebecca Åkers och Jacob Storbjörk.

På tal om språket

På tal om språk är Institutet för de inhemska språkens svenska podd. I podden tas aktuella och tidlösa språkliga teman upp.

Pärkele!

I den andra säsongen av Pärkele möter Janne svenska kändisar som alla har någon sorts relation till Finland. De har släktingar, sommarstugor, ex-pojkvänner och kolleger från Finland. Det blir snack om kryssningsfärjor, utekvällar i Torneå och givetvis bastubadande.

Queerents podcast

Queerents är en regnbågsfamiljepodd med Olivia och Catzo. Genustänk, babybajs, queers och könssensitivitet.

Samtal med vänner

Litteraturpodden Samtal med vänner görs av Hanna Ylöstalo och Kaneli Johansson i samarbete med HBL.

Samtal runt Östersjön

Den tolvdelade podcasten “Samtal runt Östersjön” möter vi Östersjöns miljöhjältar. Östersjöfondens pristagare genom åren samtalar i serien med medlemmar i Östersjöfondens delegation om de stora och avgörande frågorna för Östersjön. Podcasten görs med anledning av att Östersjöfonden fyller 30 år 2019.

Skumppapodden

Skumppapodden kan sammanfattas ungefär som ”strukturerat skitsnack vänner emellan över ett glas skumppa”. Sarah och Michaela pratar om det lättsamma, det jobbiga, det obekväma och det viktiga i livet. Om jobb, katter, pojkvänner, pengar, 30-års kriser och trädgårdsodling.

Slaget efter tolv

Dagens debatt på Yle Vega, vardagar efter tolv.

SlowCity Podcast

SlowCity är den nya podden som handlar om livet utanför Ring III. Häng med och träffa alla intressanta människor som valt ett annorlunda liv, utan stress och brådska.


Skitsnack med Stella och Karolina

En podcast om allt mellan himmel och jord.

Soul Sisters the podcast

We are Ida & Julia, and we wanted to create a space to inspire and empower you to find your passion, to see things from a new perspective, to find your greatness and to stay humble in it so that you can live out the true magic of your life. This is our world, this is our podcast.Welcome to the family.


Storm i Ankdammen

En podcast om Norden och SvenskFinland med komiska inslag från ett nationellt perspektiv där vi tramppar ner allt mainstream och globalistiskt trams.

säg allt eller inget

Säg allt eller inget

Vi är fyra finlandssvenska tjejer från Jakobstad som länge har funderat på att sätta oss ner och podda. Vi är alla så olika, men samtidigt så lika. I vår podd får du hänga med på funderingar om händelser i våra liv, skvaller och skitsnack om allt eller inget.


Taxen & Terriern

Taxen och Terriern är en ohyvlad och orakad podd av kultförklarade teatergruppen Blaue Frau som består av skådespelarna Joanna Wingren och Sonja Ahlfors

Ted & Kaj

Ted Forsström och Kaj Korkea-ahos podcast handlar om livet som Ted & Kaj upplever det. Med bland annat mycket humor, ångest, vänskap, böcker och djur.


Tigerpodden

Tigern är en kulturradikal, finlandssvensk förening som tror på diskussionens och kulturens revolutionära potential. I Tigerpodden som utkommer med ojämna mellanrum ungefär en gång i månaden, diskuterar vi politik och aktualiteter.

Tomma tunnor skramlar mest

Vännerna Johanna och Emmas podd där de tillsammans diskuterar allt och ingenting. Vår podd håller paus sedan juni 2019!

Träning med mening

En podcast av Caroline Högnäs och Corinne Grönholm om träning för alla.

Två blondiner och ingen tiger

En podd av två finlandssvenska blondiner, bloggare och vänner, som gillar att snacka och inte är rädda att prata om sånt som de flesta andra tiger om.

T.F.S-podden

Två Finlandssvenska Snöflingor är en finlandssvensk podcast producerad av åboborna Ville Poutanen och Elias J. Forsman.

Två nollor för mycket

En underhållande nyhets- och aktualitetspoddcast med Janne Strang och Peter Törnroth. Varje vecka går vi igenom vad som har hänt i Finland, Norden, Europa och världen.

Triggervarning

Den hemskaste podden du någonsin hört. Den ENDA podcasten som håller vad den lovar. Spoilervarning varje tisdag! Triggervarning varje fredag! Lika traumatiskt varje gång.

Tror gör man i kyrkan?

En podcast om kristet vardagsliv.


Typ Livet

Podden om allt möjligt som händer och finns mellan människor, mellan våra öron, mellan himmel och jord. Gemensamt för allt i vår podd är att det berör livet … typ.

Podden produceras av Johannes församling och Helsingfors kyrkliga samfällighet.

Two sisters consultation

Two sisters consultation är en podcast om socialt och mentalt välmående arbetsplatser. Systrarna Jenny Julin och Anna Nordmyr guidar dig genom arbetsklimat, förändring, konflikter och relationer.

Utanför Ring 3

Alexandra & Linus är bakom podcasten Utanför Ring 3. Podcasten  vill lyfta de unga i småstäderna.


Vetskap

Vetskap är podden där humanister och samhällsvetare berättar om sin forskning och ger nya perspektiv på både välkända ämnen och överraskande fenomen. Med Hanna Nordenswan.

Vid Campus

En podcast om studielivet i SvenskFinland.

Världar i omställning

En poddserie om drömmar, tankar och berättelser från dem som söker sin väg mot hållbart leverne.

Västispodden

Västispodden samlar veckans viktigaste nyheter från Västra Nyland på cirka fem minuter.

Våga Satsa Podcast

Projekt Våga satsa YA!

Wegelius & Svedman

Alexandra Wegelius och Elin Svedman berättar om hur de upplever en vardag som ung och hur skola, sociala medier och drömmar ser ut i deras värld.

Nyhetspodden

Ålandstidningens nyhetspodcast.

ÖT Sporten

Fotbollspodden med sportjournalisterna Sören Bäck och Björn Bredbacka.